Bérek az Európai Unió harmadik legrosszabbul fizető országában


A KSH által közétett legfrissebb, júniusi adatok szerint egy átlagmagyar zsebébe bruttó 290 450 Ft kerül havonta. 2013-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos munkabére 230 714 Ft volt, ez 26%-os növekedést mutat az elmúlt 4 évben.

1.ábra Havi bruttó átlagkereset alakulása Magyarországon 2008 és 2017 között

3.o.átlagkereset graf bruttó

Forrás: KSH

A legmagasabb átlagbérek az információs technológiák, programozás és internetes portálok területén figyelhetők meg, a terület szakemberei átlagosan bruttó 470 ezer forintra tesznek szert havonta. A legjobban fizetett területek listáján a második helyet – mintegy 20 ezer forinttal lemaradással –  a tanácsadó és konzultcáiós cégek munkavállalói foglalják el. A dobogó legalsó fokán a bankok, biztosítók és egyéb pénzügyi vállalatok alkalmazottjai találhatók, 400 ezer forintos havi bruttó átlagjövedelemmel.  A legalacsonyabb munkabérek a legnagyobb munakerőhiánnyal küzdő területeket jellemzi. A vendéglátóiparban dolgozók átlagosan mindössze bruttó 200 ezer forintot vihetnek haza havi szinten, de a szociális ellátás területén dolgozók jövedelme sem éri el a 220 ezer forintot.

2.ábra Alkalmazásban állók havi bruttó átlagjövedelme ágazatonként (Ft)

abra1

Forrás: KSH

Szembetűnő azonban, hogy az elmúlt 4 évet tekintve a legmagasabb bérnövekedés a legrosszabbul fizetett területeken történt.

3. ábra Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresetének változása Magyarországon 2013 és 2016 között ágazatonként

abra2

Forrás: KSH alapján, saját szerkesztés

Az Európai Unió tagjai közül hátulról a harmadik helyen állunk, vagyis lehetne még min javítani. A 2017-es év első félévében csak a románok és a bolgárok kerestek kevesebbet nálunk. A németek ötször annyit, a luxemburgiak pedig öt és félszer annyit visznek haza havonta, mint egy átlag­magyar.

A fenti számok mind átlagok, azonban nem mindegy, hogy valaki az ország melyik területén végzi az adott munkát. Jelentős területi különbségek figyelhetők meg.

4. ábra Megyénkénti átlagos bruttó alapbérek és keresetek (2016)

megyek

Forrás: NFSZ

A legjobb fizetéseket adó Budapesten a reklámmal és piackutatással lehet a legtöbbet keresni, havi bruttó 689 909 forintot, míg a legkevesebbet a növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások hozták, havi bruttó 130 602 forintot.

Továbbra is csak öt nyugat-magyarországi megye tudta megközelíteni a budapesti szintet: a korábbi évekhez hasonlóan a Komárom-Esztergom megyei , a Győr-Moson-Sopron megyei , a Vas megyei, valamint a Fejér és Veszprém megyei  munkavállalók kerestek havi bruttó 300 ezer forint közelében. Heves és Pest megye dolgozói 260 ezer forintra számíthattak átlagosan, a többi régióban a bérek már 250 ezer forint körül, vagy az alatt mozogtak.

Forrás:

[1.] www.ksh.hu – Az alkalmazásban állók száma, utolsó megtekintés dátuma: 2017.09.29.

[2.]www.ksh.hu – Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete, utolsó megtekintés dátuma 2017.09.29.

[3.]www.reinisfischer.com – Average salary European Union 2017, utolsó megtekintés dátuma: 2017.10.03.

[4.]Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat – Egyéni bérek és keresetek statisztikája, utolsó megtekintés dátuma: 2017.10.03.

Forró Csaba István (LSE17E)

Lakatos Róbert

Magyar Gergő (CBF4QX)