A Nemzeti Dohányboltok ˝kirablása˝


Következő cikkünk bővebben taglalja, hogy milyen mértékben költenek többet, illetve kevesebbet dohányárura a vásárlók.

A Nemzeti Dohányboltok a profitmaximalizálás elvének megfelelően a nagyobb városokban fordulnak elő sűrűbben.

Bár az alkalmi dohányosok száma egyről két százalékra nőtt, 2013-ra a leszokottak aránya 16-ról 22 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy több mint 211 ezer fő szokott le a dohányzásról.

dohanyzas_leszokas

[1]. ábra

2014-ben havi 45 milliárd, összesen 535 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak a nemzeti dohányboltok – számolt be a Napi Gazdaság cikkében a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. tájékoztatására hivatkozva. Az  535 milliárd forintos forgalomból a legjelentősebb részt a cigaretta hasította ki 69%-os aránnyal. 25%-os részt képviselt az értékesítésben a vágott dohány.

portfolio.hu

  • 2012-ben 344,7 milliárd
  • 2013-ban 311,6 milliárd
  • 2014-ben 287,9 milliárd

 

Kinek jó, kinek rossz hír, de Magyarországon egyre több dohánybolt nyílik. Ezt az alábbi táblázat is mutatja, mint hogy azt is, hogy egyre több kijelöléssel működő dohánybolt válik véglegessé. 444.hu

uj

[2]. ábra

Sajnos vagy nem, de a dohányboltok megnyílásával új áldozatot találtak a bűnözők a könnyű pénzszerzésre.

Egy a sok közül a nagykanizsai eset, mikor˝Bukósisakban verte ki a dohánybolti bevételt az áldozatból˝ hozta nyilvánosságra az egyik Magyar hírportál a Zaol.hu.

Nagykanizsa – Néhány órán belül elfogták a rendőrök Keszthelyen azt a három férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy hétfő délután kirabolt egy nőt, aki dohánybolti bevételét vitte volna a bankba – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kedden a rendőrség honlapján.

Egy másik eset, Délben, késsel rabolt trafikot .

Szegeden ez a kapucnis férfi tegnap. Az utána következő vásárló nagyon udvariasan engedte ki, a rabló aztán biciklivel menekült el. (police.hu)

Források:

[1]. ábra: https://peakshop.hu/man/cigizel-es-sportolsz-hiabavalo-munka-ha-nem-teszed-le-koporsoszoget/

[2]. ábra: http://nemzetidohany.hu/wp-content/uploads/Nemzeti-Doh%C3%A1nyboltok-2015-%C3%B6s-K%C3%A9pz%C3%A9s_v4ODBE.pdf

http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/megvan_mennyit_kaszaltak_a_nemzeti_dohanyboltok.210047.html