A Magyarországra tett külföldi utazások száma és a hozzá kapcsolódó kiadások


Magyarország gazdag turisztikai látványosságokban, emiatt sok külföldi turistát vonz. Fő látványosságai között szerepel Közép-Európa legnagyobb tava, azaz a Balaton, jeleskedik még termálfürdőkben is, történelmi hagyatékokban gazdag. Nagyobb városaink szépsége is rengeteg turistát vonz, mint például Budapest, Debrecen, Győr, Szeged stb. A látványosságok mellett, kiépült vendéglátó egységek elégítik ki a látogatók igényeit. Ezen cikkünk a külföldi turisták számával, származásukkal és Magyarországon fellépő kiadásaikkal foglalkozik.
magyarorszagimage

2015-ben a külföldiek 48 millió utazást tettek Magyarországra, 5,1%-kal többet, mint az előző évben. A külföldi látogatók 97%-a az európai országokból, ezen belül 82%-a az Európai Unióból, 70%-a szomszédos országokból érkezett. A szomszédos országok állampolgárai 34 millió alkalommal utaztak hazánkba. A külföldiek kétötöde (21 és 19%-a) szlovák és román, 16%-a osztrák, 7%-a szerb, 4%-a ukrán állampolgár volt. A szlovák beutazások száma 2015-ben összességében 0,8%-kal csökkent az előző év adataihoz mérten: a többnapos utak számának nagyarányú emelkedése nem tudta ellensúlyozni az egynapos utak számának 5,4%-os csökkenését. A többi szomszédos országból a románok 9,6, az osztrákok 7,1, a horvátok 4,1%-kal érkeztek többen. Továbbra is kiemelkedő a német utazások száma (3 millió), közel kétharmaduk turisztikai céllal tett út volt.

kepkivagas

A külföldiek összesen 48 millió, ezen belül 34 millió egy- és 14 millió többnapos utazást tettek Magyarországra.

Az egy napra tett utazások száma 0,5%-kal nőtt a turisztikai célú utak élénkülése folytán. Az évek folyamán kismértékű növekedés lépett fel, mind az egynapos és a többnapos tartózkodásokban is. Az egynapos utazások száma jelentősebb mértékben növekedett, mint a többnaposoké. Ezzel ellentétben többnapos utazók tartózkodási ideje nagyobb növekedési tendenciát mutatott a vizsgált időszakban az egynapos utazók tartózkodási idejével szemben.
1
Az egynapos utazásokat tekintve az utazások száma és a költés is növekvő tendenciát mutat 2010-től. A 2010-es visszaesés a 2009-es évhez képest a világgazdasági válságnak tudható be.
2
 A többnapos utazásokat tekintve a válság nem volt szemmel látható hatással a turizmusra. A növekedés folytonos az idelátogatók számában és itt elköltött pénz mennyiségében, viszont az átlagos tartózkodási idő csökkenő tendenciát mutat. Lényeges különbség az egynapos és a többnapos látogatások között az egy fő egy napjára jutó átlagos költés, mivel aki hosszabb időt tölt itt szívesebben költ több pénzt.
3
A Magyarországra látogató külföldiek fogyasztási szerkezete nem változott számottevően az előző évekhez képest. Az egynapos utazásokon részt vevők kiadásaik nagy részét (63%) élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására fordították. Az élelmiszer-vásárlási kiadások részaránya 2,0 százalékponttal nőtt, az egyéb árucikkeké 1,4 százalékponttal csökkent. A többnapos látogatások alkalmával a kiadások 40%-át szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, 15%-át közlekedésre, 24%-át élelmiszerekre és egyéb árucikkekre, 6,6%-át gyógyászati és egészségmegőrző szolgáltatásokra fordították.